Loader
2019 June
-1
archive,date,paged,paged-2,date-paged-2,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

June 2019

[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][qode_advanced_image_gallery type="slider" enable_image_shadow="no" image_behavior="zoom" space_between_items="normal" slider_loop="yes" slider_autoplay="yes" slider_padding="no" slider_navigation="yes" slider_pagination="yes" images="714,715,716,717" image_size="600x300"][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]Проектот  се реализира во период од 01.12.2017 до 31.03.2018 год. и има цел да придонесе за подобра меѓуетничка комуникација, а надминување на јазични пречки, етнички стереотипи и предрасуди меѓу учениците од ООУ „Вук Караџиќ” и ООУ “Наим Фрашери” од Куманово. Во  проектoт работеа 40 ученици, во мешан етнички состав од осмо и деветто одделение, заедно со проектниот тим- координатор Дивна Јанкова, асистент Бјондина Џафери и менторите: Надица Петровска, Башким Ќерими, и Марија Величковска. Активностите се реализираа преку работилници за зајакнување на тимска работа  и преку заедничка креативна работа каде учениците беа поделени во две групи: (фотографија и сликање). Како дел од активностите беше и заедничко дружење во Скопје во Зоолошката градина, Градскиот парк, Музејот на современа уметност  и скопското Кале, каде што сите сплотени заедно учеа зборови од двата јазика, култура, историја, разновидни игри за почит, соработка и толеранција. Во проектот се вклучени и останати основни и средни училишта од Куманово преку литературен конкурс на тема: „Пријателството нема граници” а најдобрите две творби, од пристигнатите 40 од основни и средно училиштa, се содржат во каталогот и се преведени на двата јазика (македонски и албански). Истите беа прочитани на почеток на отварање na изложбата.[/vc_column_text][vc_empty_space][button icon="fa-download" target="_self" hover_type="default" text="Преземи леток" link="http://doverbaku.org.mk/wp-content/uploads/2019/06/flaer.pdf"][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]На изложбата се објавени 10 слики со темперни бои на платно кои што беа изработени во парови со мешан етнички состав, 20 цртежи и 5 цртежи на хамер изработени во група од 4 ученици и 20 избрани фотографии од реализираните во работилници за фотографирање. На отварањето на изложбата во Центар за култура "Трајко Прокопиев" присуствуваа градоначалникот на Куманово Максим Димитриевски, претседавач на Совет на општина Куманово Атина Мургашанска како и советници на Советот на Куманово, директори, родители, професори, ученици.[/vc_column_text][vc_empty_space][button icon="fa-download" target="_self" hover_type="default" text="Преземи каталог" link="http://doverbaku.org.mk/wp-content/uploads/2019/06/katalog-izlozba.pdf"][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]

[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][qode_advanced_image_gallery type="slider" enable_image_shadow="no" space_between_items="normal" slider_loop="yes" slider_autoplay="yes" slider_padding="no" slider_navigation="yes" slider_pagination="yes" images="765,764,763,762,761,760,759,758,756,757,755,754,753,752,750,751,749" image_size="600x300"][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]Време на реализација: од 01.04.2018 год. до 20.07.2018 год. Овој проект го спроведува здружението „Доверба” - Куманово a e финансиран од Мировна...

За подобро ментално здравје на младите” го спроведува Доверба-Куманово во период од ноември 2018-јуни 2020 година, во координација на Македонски институт за медиуми, во рамки на проектот: „Писменост за вести и медиумска писменост: Справување со лажни вести” финансиран од програмата: IPA Civil Society and Media...