Loader
Средношколци на обука за ненасилна комуникација и медијација
1322
post-template-default,single,single-post,postid-1322,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Средношколци на обука за ненасилна комуникација и медијација

Средношколци на обука за ненасилна комуникација и медијација

Зајакнување на довербата и силата на ненасилството како предуслови за изградба на мирот помеѓу ученици од различни етнички заедници во средното техничко училиште „Наце Буѓони“ е целта на денешната обука што ја организираше здружението „Доверба“ од Куманово во рамките на проектот „ Обединети во мирот“. Според претседателката на „Доверба“, Дивна Јанкова проектните активности ќе бидат насочени на создавање на подобри услови за соработка и ненасилна комуникација и зголемување на ученичка невербална комуникација преку уметност и вештини за посредување и медијација.

„Здружението „Доверба“ пред 18 години отвори клубови за медијација во пет основни и четири средни училишта кои беа први такви иницијативи во земјава“, посочува Јанкова.

Предрасудите и непознавањето на вештините за вештините за решавање на конфликти и комуникација се причина за низата непријатни судири со кои мораат секојдневно да се соочуваат наставниците, родителите, учениците. Таквите конфликти се базирани на повеќе фактори: различното мислење, генерациски разлики, лошата комуникација, етничките разлики.

Севкупните активности од проектот на крајот ќе бидат јавно презентирани пред кумановските средношколци и основци, нивните наставници, родителите. Ќе биде дистрибуирана и брошурата „На пат за подобро разбирање“.

Проектот кој започна на први февруари, а ќе трае до први август годинава е поддржан од „Екуменска иницијатива жена“ од Хрватска.