Loader
doverbaku doverbaku
-1
archive,paged,author,author-doverbaku,author-11,paged-5,author-paged-5,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Author: doverbaku doverbaku

Во текот на месец април се одржаа две работилници со ученици кои се дел од групата Ненасилна комуникација и медијација од проектот “Обединети во мирот”, поддржан од страна на “Екуменска иницијатива жена”. На првата работилница (08.04.2022) се работеше за потреба од комуникација кога работиме на создавање...

Во текот на месец април се одржаа три работилници со групата Цртање и сликање од проектот “Обединети во мирот”, поддржан од страна на “Екуменска иницијатива жена”. Работилниците се изведуваа во ликовно ателје со две групи на ученици. На првата работилница(01.04.2022) учениците под водство на нивниот ментор вршеа...

На 18.03 се одржа првата работилница за цртање, претставување на заеднички вредности и претставување на индивидуален израз во групен цртеж, пропратено со координација на моториката во ликовното изразување на која учествуваа ученици од средното стручно училиште „Наце Буѓони“, од различна етничка припадност. Работилницата ја организираше Здружението„...

Нa 11.03. 2022 се одржа првата работилница за ненасилна комуникација и медијација на која учествуваа ученици од средното стручно училиште „Наце Буѓони“, од различна етничка припадност. Игри, обновување на знаење и работа на измислени случаи посредување, активности насочени на создавање на подобри услови за соработка и ненасилна...

Над 20 ученици од средното стручно училиште „Наце Буѓони“, од различна етничка припадност денеска учествуваа на втората активност, работилница за запознавање на културата на припадниците од „другите“ етнички заеднички, како пат за градење иднина во мир, која што ја организираше Здружението„ Доверба“, во рамки на...

Зајакнување на довербата и силата на ненасилството како предуслови за изградба на мирот помеѓу ученици од различни етнички заедници во средното техничко училиште „Наце Буѓони“ е целта на денешната обука што ја организираше здружението „Доверба“ од Куманово во рамките на проектот „ Обединети во мирот“....

На 3ти фебруари беше склучен меморандум за соработка меѓу директорот на ОСТУ “Наце Буѓони” Куманово  Драган Јаневски и претседателката на Здружение “Доверба” Куманово Дивна Јанкова за работа на проектот “Обединети во мирот”, поддржан од страна на “Екуменска иницијатива жена”. Пред 18 години во работа на план...

[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][qode_advanced_image_gallery type="slider" enable_image_shadow="no" image_behavior="zoom" space_between_items="normal" slider_loop="yes" slider_autoplay="yes" slider_padding="no" slider_navigation="yes" slider_pagination="yes" images="714,715,716,717" image_size="600x300"][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]Проектот  се реализира во период од 01.12.2017 до 31.03.2018 год. и има цел да придонесе за подобра меѓуетничка комуникација, а надминување на јазични пречки, етнички стереотипи и предрасуди меѓу учениците од ООУ „Вук Караџиќ” и ООУ “Наим Фрашери” од Куманово. Во  проектoт работеа 40 ученици, во мешан етнички состав од осмо и деветто одделение, заедно со проектниот тим- координатор Дивна Јанкова, асистент Бјондина Џафери и менторите: Надица Петровска, Башким Ќерими, и Марија Величковска. Активностите се реализираа преку работилници за зајакнување на тимска работа  и преку заедничка креативна работа каде учениците беа поделени во две групи: (фотографија и сликање). Како дел од активностите беше и заедничко дружење во Скопје во Зоолошката градина, Градскиот парк, Музејот на современа уметност  и скопското Кале, каде што сите сплотени заедно учеа зборови од двата јазика, култура, историја, разновидни игри за почит, соработка и толеранција. Во проектот се вклучени и останати основни и средни училишта од Куманово преку литературен конкурс на тема: „Пријателството нема граници” а најдобрите две творби, од пристигнатите 40 од основни и средно училиштa, се содржат во каталогот и се преведени на двата јазика (македонски и албански). Истите беа прочитани на почеток на отварање na изложбата.[/vc_column_text][vc_empty_space][button icon="fa-download" target="_self" hover_type="default" text="Преземи леток" link="http://doverbaku.org.mk/wp-content/uploads/2019/06/flaer.pdf"][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]На изложбата се објавени 10 слики со темперни бои на платно кои што беа изработени во парови со мешан етнички состав, 20 цртежи и 5 цртежи на хамер изработени во група од 4 ученици и 20 избрани фотографии од реализираните во работилници за фотографирање. На отварањето на изложбата во Центар за култура "Трајко Прокопиев" присуствуваа градоначалникот на Куманово Максим Димитриевски, претседавач на Совет на општина Куманово Атина Мургашанска како и советници на Советот на Куманово, директори, родители, професори, ученици.[/vc_column_text][vc_empty_space][button icon="fa-download" target="_self" hover_type="default" text="Преземи каталог" link="http://doverbaku.org.mk/wp-content/uploads/2019/06/katalog-izlozba.pdf"][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]

За подобро ментално здравје на младите” го спроведува Доверба-Куманово во период од ноември 2018-јуни 2020 година, во координација на Македонски институт за медиуми, во рамки на проектот: „Писменост за вести и медиумска писменост: Справување со лажни вести” финансиран од програмата: IPA Civil Society and Media...