Loader
„За подобро ментално здравје на младите”
451
post-template-default,single,single-post,postid-451,single-format-gallery,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

„За подобро ментално здравје на младите”

„За подобро ментално здравје на младите”

За подобро ментално здравје на младите” го спроведува Доверба-Куманово во период од ноември 2018-јуни 2020 година, во координација на Македонски институт за медиуми, во рамки на проектот: „Писменост за вести и медиумска писменост: Справување со лажни вести” финансиран од програмата: IPA Civil Society and Media Programe 2016-2017 Support to Civil Society Organisations under the Civil Society Facility Action 2016-2017.

Учесници во проектот се ученици, родители, наставници и стручни служби од средните училишта од Куманово: Перо Наков, Гоце Делчев и Наце Буѓони, новинари од Радио Бум Куманово и други новинари експерти.

Проектот има за цел да ја подигне свеста за важноста на менталното здравје кај младите:

  • Да ги поттикне граѓаните заедно со медиумите да го актуелизираат проблемот во пошироката јавност.
  • Да ги анимираат надлежните институции заедно со младите, родителите, наставниците, стручна служба, да преземат мерки со кои ќе се помогне на младите ефикасно да се справуваат со психолошките проблеми.

Со проектот планирани се разни активности: обука на учениците, родители и наставници, повеќе радио емисии, истражување преку социјалните мрежи, печатење на летоци.

Прашалници за:

 

Фотогалерија: Емисија на радио Бум со новинарот Мирче Адамчевски

Делење леток на граѓани во Куманово на 17 мај 2019

 

 

 

 

Семинар за ученици реализиран на 17 мај 2019 за: Медиумска писменост и Влијание на медиумите врз менталното здравје на младите

Семинар за наставници и родители реализиран на 19 септември 2019 за: медиумска писменост и Влијание на медиумите врз менталното здравје на младите

   

Радио емисии со новинар-експерт:

Радио емисија-1

Радио емисија-2

Радио емисија-3

 

Радио емисија-4

     

Радио емисија-5

Учесници Павлина Михајловска, психолог и психотерапевт во приватна пракса и м-р Адмир Косоврасти, специјализант по медицинска психологија

        

Радио емисии со ученици, родители и наставници:

Радио емисија-1

 

 

   

Радио емисија-2

 

   

   

Радио емисија-3

                       

   

 

Радио емисија-4

     

Радио емисија-5

 

     

Радио емисија-6

 

     

Радио емисија-7

 

     

 

Радио емисија-8

 

         

 

Радио емисија-9

                                                                    

 

 

Радио емисија-10

       

 

Флаер Влијание на медиумите врз менталното здравје на младите

Cподелување искуства од проектот